Concert 2018

Het (lustrum)concert vindt plaats op 9 maart 2018 (aanvangstijd 19.30 uur).
We bestaan dan 95 jaar!

Het is ook het afscheidsconcert van onze dirigent Sytze Stel, die na 38 jaar zijn indrukwekkende carrière als dirigent beëindigt!

Het programma:

Requiem
Gabriel Faure
Die sieben Worte Christi am Kreuz 
César Franck

Solisten:
Diana Verdoodt, soraan
Ludwig van Gijsegem, tenor
Hans de Vries, bas-bariton

Begeleidingsorkest:
Holland Symfonie Orkest

Organist:
Peter Ouwerkerk

Algehele leiding:
Sytze Stel

Gabriel Faure: zijn Requiem is subliem van vorm. Centraal hierin staat het ontroerende ‘Piu Jesu’ dat wordt omlijst door de melodieuze delen als het Sanctus en het Agnus Dei dat tot één van de mooiste melodieën van zijn gehele oeuvre behoort. Fauré studeerde aan de Kerkmuziekschool van Louis Niedermeyer in Parijs. Door zijn leerlingen en collegae werd hij geprezen om zijn milde karakter. Deze verfijning en gevoeligheid treft men ook aan in zijn muziek. Hij is vele jaren als koordirigent en organist verbonden geweest aan meerdere kerken in Parijs, onder andere de Parijse Madeleinekerk. Als componist heeft Fauré de Franse religieuze muziek vernieuwd. “Mijn Requiem is zo zachtmoedig als ik zelf” zei hij en … “ik heb alles wat ik kon opbrengen op religieus gebied in het Requiem gestopt”.  

César Franck voltooide Les Sept Paroles du Christ en Croix in 1859. Bijna 100 jaar is dit volledig onbekend gebleven en is waarschijnlijk tijdens zijn leven nooit uitgevoerd. Het kan zijn dat een uitvoering gepland was voor de passietijd in 1860, maar verandering van kapelmeester aan de Ste. Clotilde zou  de verklaring kunnen  zijn dat het stuk niet is uitgevoerd. In de evangeliën spreekt Christus tijdens de kruisiging zeven zinnen uit. Aan deze “Zeven laatste woorden” heeft het Christendom altijd een grote betekenis gegeven. Ook in de Passionen van Bach komen een aantal van deze kruiswoorden voor. Franck heeft de muziek in langzame tempi gezet maar door andere Bijbelteksten en enige strofen van het Stabat Mater er tussen te voegen zorgde hij voor contrasterende snellere tempi.

Diane Verdoodt debuteerde in het Amsterdamse Concertgebouw met het Requiem van Andrew Lloyd Webber en heeft meerdere radio uitzendingen gedaan, vele cd-opnames gemaakt en deelgenomen aan muziekfestivals binnen en buiten Europa.  Haar repertoire is zeer uitgebreid en zij heeft vele oratoria en opera’s vertolkt.

Ludwig van Gijsegem is een begrip in de concertwereld. Hij gaf meer dan 500 Bach- en Händelconcerten. Zijn repertoire bestrijkt de middeleeuwse muziek tot de meest recente composities. Naast zijn carrière als zanger is hij ook gastdirigent bij het Vlaams Radio Koor en oprichter/artistiek leider van een koor, orkest, muziekfestival en een platenlabel.

Hans de Vries is vooral bekend als zanger van oratoria- en operaconcerten, waaronder Bach’s passionen, de Messiah van Händel, de Paulus van Mendelssohn en meerdere Requiems. Hij was te horen in diverse Europese landen als concert-  en operazanger en als vertolker van recitals. Zijn stemomvang is geschikt voor zowel bas- als baritonrollen.

Peter Ouwerkerk is al lange tijd de vaste organist tijdens concerten van HOK Excelsior. Ook hij is bekend van concerten in binnen- en buitenland, van publicaties in internationale tijdschriften over onder meer Bach, Britten en Poulenc en dirigeert het hoog aangeschreven kamerkoor Voci Vivaci uit de Haarlemmermeer.

Het Hollands Symfonie Orkest bestaat uit een aantal goed op elkaar ingespeelde freelancemusici. Het is een onderdeel van de Holland Orkest Combinatie en is inmiddels uitgegroeid tot een vooraanstaand orkest voor het begeleiden van koren en het geven van zomerconcerten.

Sytze Stel heeft de algehele leiding over koor, orkest, organist en solisten. Sinds 1980 dirigeert hij het Haarlemmermeers Oratorium Koor en heeft nooit een concert hoeven missen. Hij heeft aangegeven zijn lange carrière als dirigent te willen beëindigen met dit prachtige Voorjaarsconcert. Het koor begrijpt zijn beslissing, maar zal hem zeker missen. Sytze heeft vele oratoria met het Excelsior ingestudeerd en uitgevoerd. Hij acht het altijd zijn belangrijkste taak om anderen met zijn muzikale opvattingen en ideeën te inspireren hetgeen hem uitstekend is gelukt. Het koor is hem daar zeer dankbaar voor.

De toegangsprijs bedraagt € 27,50 aan de zaal, € 25,00 in de voorverkoop.
De jeugd tot 16 jaar betaald € 10,00.
De toegangsprijs is inclusief een consumptie in de pauze.

Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar, c.q. te bestellen bij:

-fa S. de Wit & Zn, Madeliefstraat 12

-de koorleden

-telefonisch 0252-622480

-via het contactformulier op deze website www.koorexcelsior.nl