Peter Ouwerkerk

 

!cid_42F8883B-4272-4009-9148-F24B72225E99Organist Peter Ouwerkerk kreeg zijn muzikale opleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam waar hij in 1995, na een concert in de Grote of St.-Bavokerk, zijn diploma Orgel Uitvoerend Musicus ontving. Zijn docenten waren onder meer Bernard Bartelink, Pieter van Dijk en Hans van Nieuwkoop. Hij verdiepte zijn kennis van de Franse barok-, romantische en twintigste-eeuwse muziek bij docenten als Jean Boyer (Lille) en Daniël Roth (Parijs). Bij Jan Raas studeert hij improvisatie.

In 1994 was hij de eerste prijswinnaar van het Internationale Rijnstreek Orgelconcours in de St.-Stevenskerk te Nijmegen. Sindsdien ontvangt hij diverse uitnodigingen voor soloconcerten binnen en buiten Nederland (bijvoorbeeld in de Schotse steden Dunblane en Edinburgh en in Londen). In 2004 verzorgde hij, op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade van Noorwegen en IJsland, een concert in de Hallgrímskirkja te Reykjavik in het kader van een culturele ‘Holland Week’. In december 2007 was hij voor het eerst te gast in Saratov (Rusland), waar hij op het Sauerorgel in de concertzaal van het Conservatorium een drietal succesvolle recitals gaf. Een jaar later gaf hij concerten in Polotsk en Minsk (Wit-Rusland) en in 2009 en 2011 volgden opnieuw drie concertreizen naar Saratov en Astrachan. Ook bespeelde hij in Rome de orgels van de St.-Pieter, Santa Maria Maggiore en San Paolo fuori le Muri.

Als organist en basso continuospeler speelde hij met diverse ensembles en orkesten in onder meer het Amsterdamse Concertgebouw en De Doelen in Rotterdam. Ook begeleidde hij, tijdens een tournee door Nederland, de BBC Singers onder leiding van Stephen Cleobury in het Requiem van Maurice Duruflé.

Peter Ouwerkerk publiceerde in internationale tijdschriften over onder meer de componisten Johann Sebastian Bach, Paul Hindemith, Benjamin Britten, Francis Poulenc en Johannes Brahms. Momenteel is hij hoofdredacteur van het kerkmuzikale tijdschrift Muziek & Liturgie, dirigent van het kamerkoor Voci Vivaci en leider van het Internationaal Haarlems Orgelfestival, dat zich in juli 2014 voor de 50e keer afspeelt rondom de Grote of St.-Bavo te Haarlem. Verder is hij bij de Protestantse Kerk in Nederland belast met het cursuswerk en examinering van kerkmusici. Hij is de vaste bespeler van het orgel in de Gereforneerde Kerk De Rank in Nieuw-Vennep. Bij het label Naxos verscheen een cd waarop hij werken van de zeventiende-eeuwse Amsterdamse componist Anthoni van Noordt speelt. Ook werkte hij als orgelsolist mee aan een cd-opname van Leonard Bernsteins Chichester Psalms en Adriaan C. Schuurmans Psalmencyclus.

Meer informatie: Peter Ouwerkerk